Teemme urakoita yksityisasiakkaille, taloyhtiöille ja säätiöille pääkaupunkiseudulla
Ota yhteyttä ja kysy lisää

100-vuotiaan puutalon remontti Helsingin Puu-Käpylässä

Vanha Kaupunki toteutti 100-vuotiaan paritalon toisen asunnon sisäpuolisen remontin kolmessa eri kerroksessa. Jouko Nykänen perheineen oli hankkinut kodiksi perusremontoidun 100-vuotiaan puutalon. Talon oston jälkeen asuntoa haluttiin modernisoida ja ajanmukaistaa joitakin rakenteita, kuten märkätiloja, huoneiden tapetointeja ja keittiökalusteita. Talon ostovaiheessa ei ollut tarkoitus tehdä laajaa remonttia, mutta suunnitelma kuitenkin laajeni nopeasti.
”Halusimme tehdä perusteellisemman remontin, koska edellisestä remontista oli kulunut jo 20 vuotta. Kun kyseessä on vanha kohde, haluttiin varmistaa ettei jää mitään yllätyksiä vastaisuuden varalle. Samalla katsottiin perustekniikkakin kuntoon. Ajatuksena oli, että remontoimme kaiken samalla kertaa, kunnolla tehtynä, vanhaa kunnioittaen”, Jouko Nykänen sanoo.

Hyvät referenssit vakuuttivat

Nykäset kartoittivat remontin tekijöitä netistä ja sieltä myös Rakennusliike Vanha Kaupunkikin löytyi. Kiinnostus heräsi yrityksen hyviin referensseihin vanhoista kohteista. Lisäksi heillä oli kokonaispalvelua tarjolla, suunnittelua myöten.
”Alustavaan tarjouspyyntöön tuli vastaukseksi todella perusteellinen, hyvin eritelty, realistinen ja vakuuttava ensimmäinen kustannusarvio, suunnitelma sekä luonnos. Se vakuutti minut heidän toiminnastaan. ”
”Heillä on hyvä kontaktiverkosto sisustusarkkitehdistä lähtien lvi- ja sähkötöihin, jolloin palvelun saa kokonaispakettina. Heistä tuli heti luotettava kuva, ihan heidän partnereidenkin kautta jotka ovat olleet mukana pitkään”, Nykänen toteaa.

Remontin aikataulutus ja projektijohto kunnossa

Kaiken kaikkiaan remontti kesti noin 5 kuukautta. Remontti toteutettiin Nykäsen mukaan järkevästi, sillä työt aloitettiin vaikeimmasta ja aikaa vievimmästä osuudesta, jota ennen ei pystytty tekemään isosti muuta. Aloitus oli kellarin sauna- ja märkätiloista, sekä kerroksen muun laatoituksen purkamisesta. Työlään kellarikerroksen jälkeen seurasivat keski- ja yläkerrokset joiden työt olivat huomattavasti pienempiä.
”Aikataulutus oli tehty todella hyvin. Alun perin oli ajatuksena, että oltaisiin muutettu sisään kun ostettiin talo ja remonttia olisi tehty siinä sivussa. Näin ei kuitenkaan tehty, sillä se että talossa ei asuta, nopeuttaa remontin tekemistä.”
Mitään ikäviä yllätyksiä ei tullut remontissa vastaan. Kuntotarkastukset oli tehty ennen talon ostamista.
”Vanhan kaupungin puolelta kerrottiin heti aluksi hyvin realistisesti, että vaikka kuntotarkastukset on tehty, silti koskaan ei tiedä mitä tulee vastaan, ja se selviää vasta kun aletaan avaamaan rakenteita.”
Kommunikaatio Nykästen, sisustusarkkitehdin ja Vanhan Kaupungin kesken hoidettiin pääasiassa sähköpostilla. Se helpotti siinä mitä oli sovittu ja kaikki pysyivät koko ajan tilanteen tasalla.

Asenne ja ammattiylpeys ratkaisevat

Kun Jouko Nykäseltä kysyy mihin hän on tyytyväisin Vanhan Kaupungin toiminnassa, vastaus tulee nopeasti.
”Kaikki lähtee heidän suhtautumisestaan työhön. He antoivat selvät ja realistiset lupaukset, jotka myös pitivät. Meille kerrottiin avoimesti etukäteen mahdolliset ongelmapaikat hyvin perustellen. Kaikesta huomaa, että asiansa osaavat kaverit ovat töissä. He eivät tee laadussa kompromisseja ja heille jokainen työ on työnäyte seuraavaa työtä varten. Ja kun tehdään vanhalla tyylillä asioita, pitää kaiken olla kunnossa viimeistä piirtoa myöten, esimerkiksi maalaamisen osalta. Heillä ei niin sanotusti rapatessa roiskunut”, Nykänen kehuu.
Remontin lopputulos ylitti monin paikoin jopa perheen odotukset, jotka olivat suunnitelman mukaan syntyneet. ”Meillä on nyt todella viihtyisä koti”.
Yhteistyön jatkuminen on selvä asia Jouko Nykäsen mukaan.
”Kuistin maalaaminen on seuraava asia, joka tehdään. Lisäksi meillä on nyt sähkö- ja lvi-kontaktit, joiden puoleen voi kääntyä jos jotain sattuu jotain, sillä he tuntevat jo talon.”

Näin remontti toteutettiin:

Asunnon kellarikerroksessa remontoitiin vanha kylpyhuone ja sauna, sekä kodinhoitohuone ja vierasmakuuhuone. Kerroksessa tehtiin mittavat pohjatyöt ja muutamia erityisen vaativia osuuksia laatoituksessa ja mitoituksessa. Kellarikerroksen merkittävimpiä työosuuksia oli koko kellarikerroksen kalanruotolaatoitus sekä kylpyhuoneiden ratkaisut pinnoissa, laatoituksessa ja mitoituksessa huomioiden kalusteiden sijainnit, saunan, kylpyhuoneen ja kodinhoitohuoneen toimiva mitoitus ja tekniikan yhteen sovitus.
Tämä kaikki vaatii ammattitaitoa ja kokemusta, kun sovitetaan yhteen talon jo olemassa olevat rakenteet, uusi asennettava LVIS-tekniikka, asiakkaan toiveet ja suunnitelmien yksityiskohdat mitoitukselle rajallisessa tilassa. Lisäksi samalla huomioidaan kaikki rakenne- ja märkätilamääräykset niin, että remontti tehdään kestävästi vanhan talon ehdoilla.
Asunnon keskikerroksessa tehtiin mm. pintaremontti olohuoneeseen ja keittiöön. Lisäksi töihin kuuluivat mm. ovien maalausta, tapetointia ja lattioiden maalaukset. Myös eteisen ja portaikon paneeliosuudet saivat uudet raikkaammat koristemaalaukset. Vanha pinkopahvin päällä ollut tapetti sen sijaan säästettiin. Keittiö purettiin ja uusi tehtiin entistä ehommaksi kodinkoneineen HTH-Keittiöforumilta. Puuhella jätettiin paikoilleen, mutta sen huuva maalattiin ja kipinäpelti uusittiin.
Yläkerrassa toteutettiin kylpyhuoneremontti kalanruotolaatoituksella sekä pintaremontit muissa tiloissa. Pintaremonttiin kuului mm. tapetointia, lattioiden maalausta ja ovien sekä kirjahyllykalusteen maalaukset. Päämakuuhuoneessa tehtiin lisäksi erityisiä kalusteratkaisuja, kuten liukuovet ja sängynpäädyn panelointiratkaisut, alusta loppuun mittatilaustyönä tehtynä.
Yhteenveto työstä
Tässä urakassa suurimmat työosuudet menivät alakerran ”spa-osaston” rakentamiseen ja yleisesti laatoitustöihin. Hieman toisella tavalla tehtynä urakassa olisi päässyt huomattavasti pienemmällä työmäärällä, mutta toisaalta lopputulos on tilauksen mukainen, uniikki ja kaiken sen työn arvoinen tai jopa enemmän.

 

Rakennusliike Vanha Kaupunki Oy

Mechelininkatu 17 A
00100 Helsinki

Urakkatarjouspyynnöt

Miika Leskinen 050 540 2994
Lauri Peltonen 050 546 1674
info@vanhakaupunki.fi

Ota yhteyttä lomakkeella

Luotettava kumppani logo

Copyright © 2024 Rakennusliike Vanha kaupunki