Aki Rosén perheineen hankki vanhan puutalon. Rakennusliike Vanha Kaupunki teki rakennuksen kaikkiin kolmeen kerrokseen peruskorjauksen ja lopuksi vielä julkisivuremontin. Ison remonttiurakan jälkeen perheellä on nyt unelmiensa koti, jossa kaikki viihtyvät. Rakennusliike Vanhan Kaupungin avoin ja ammattimainen toimintatapa vakuutti Rosénit ja yhteistyölle on suunnitelmissa jatkoa.
Tuttujen suosituksesta tekijä suurremontille
Rosénit ostivat 1930-luvulla rakennetun puutalon Helsingin Käpylästä. Talossa oli viimeisimmät remontit tehty 1970- ja -90-luvuilla, sen jälkeen talo oli ollut varsin kevyellä ylläpidolla. Oli selvää alusta asti, että esimerkiksi kaikki märkätilat piti tehdä kokonaan uudelleen. Kaupan yhteydessä tehdyssä kuntotarkastuksessa tuli esiin myös muita lisätarpeita.
”Kyllä se vähän yllätyksenä loppujen lopuksi tuli, kuinka laajat kosteusvauriot talossa olivat. Ja kun muutakin yllättävää ilmeni, kasvoivat työaika, kulut ja työmäärä aika paljon. Tiedossa oli, että remonttitarve tulee olemaan aika laaja, mutta lopullisesta laajuudesta ei ollut käsitystä. Homma meni käytännössä ”avataan ja katsotaan”-periaatteella, sanoo Aki Rosén.
Tuttavapariskunnan suosituksesta remontin tekijäksi valikoitui Rakennusliike Vanha Kaupunki. Ja korjaustarpeiden selvittyä valinnan oikeaan osumisesta ei ollut Rosénin mukaan minkäänlaista epäilystä, sillä koko työporukka ja erityisen paljon tässä urakkakohteessa töitä tehnyt Peter Lillak osoittautui henkilöksi, joka ymmärsi vanhojen talojen sielunelämää.
”Hänen ajatuksensa ja kokemuksensa tuntuivat meistä tosi hyviltä. Ja hän selvästi mietti korjauksia siltä kannalta, mikä on ylipäänsä järkevää tehdä ja mitä pitäisi tehdä, jotta talosta saadaan hyvä.”
Mutkatonta tiedonkulkua
Aki Rosénin mielestä Vanhan Kaupungin kanssa viestintä toimi tosi hyvin. Yhteisen Whatsapp-ryhmän kautta tieto kulki koko ajan ja sen kautta oli helppo sopia tapaamisista myös arkkitehdin, lvi-suunnittelijan ja rakennesuunnittelijan kanssa.
Muutenkin kaikki toimi hyvin. Yrityksen toiminta oli hyvin selkeätä ja avointa alusta asti. Ja kun muutoksia ja yllätyksiä tuli, pysyivät Rosénit koko ajan kärryillä siitä mikä tilanne on realistisesti.
”Tykkäsin siitä, että Vanha Kaupunki tunsi tämän tyyppisiä taloja ja oli ennenkin korjannut niitä, mikä näkyi suoraan ratkaisuissa.
En osaa edes ajatella mitä olisi voinut parantaa tekemisessä. Toki se, että projekti oli pitkä (ensivaiheessa 8 kk) auttoi siinä, että ehti tutustua ihmisiin mikä teki taas kanssakäymisestä helpompaa”, Rosén kiittelee.
Lopputuloksena unelmien talo
Suururakan jälkeen parasta hyötyä kysyttäessä, vastaus tulee nopeasti.
”Kyllä se on se, että me viihdytään tosi hyvin talossa. Ei ole tullut sellaista kohtaa talossa eteen, että kun sohvalla istuu, niin miettisi, että sekin paikka on päin seiniä. Lopputulos on juuri sellainen kun toivottiinkin.”
Yhteistyön jatkoakin on ehditty jo suunnittelemaan.
”Kellaria ei tehty vielä loppuun asti. Tekemisen mittakaava on tietysti hieman eri kuin aiemmin. Mutta vielä olisi tarkoitus vaivata Vanhaa Kaupunkia pienemmän remontoinnin suhteen”, Aki Rosén naurahtaa.
Omakotitalon saneeraustyö Käpylä, Helsinki
Talossa on kolme kerrosta. Kaikissa kerroksissa tehtiin mittavia korjaus- ja muutostöitä, viimeisimpänä toteutettiin julkisivuremontti. Kohteeseen oli aiemmin tehty kuntotarkastusraportti, jonka perusteella rakennus oli arvioitu pääosin melko hyväkuntoiseksi. Purkutyöt paljastivat pian, että korjattavaa olisi huomattavasti enemmän. Vanhojen rakenteiden korjaustyöt yhdistettynä uuden rakentamiseen, suunniteltuihin pohjamuutoksiin ja LVIS-tekniikan uusimiseen, tekivät urakasta melko mittavan.
Eteinen:
Eteisen katossa oli vanha vesivahinkoalue, josta vesi oli päässyt etenemään rakenteisiin. Eteisestä purettiin kaikki vaurioitunut materiaali, kuten lahonneet puut ja vanhat eristeet lattiasta, seinistä ja katosta. Purkutyö täytyi tehdä osissa asianmukaiset tuennat ja korjaukset huomioiden. Uudet rakenteet tehtiin tukeviksi ja eristäviksi, ja samalla tilaan asennettiin uudet lämpöeristetyt ikkunat ja ulko-ovi, jolloin ennen viileästä eteistilasta saatiin lämmin tila. Uusi lattia laatoitettiin suurella heksagon-laatalla. Eteisen yhteydessä oleva wc-tila rakennettiin myös uusiksi, se varustettiin lattialämmityksellä, uusilla LVIS-kalusteilla ja tyylikkäällä laatoituksella.
Keskikerros:
Keskikerroksessa tehtiin paljon pintatöitä, mm. vanhat levypinnat vahvistettiin lasikuitukankaalla ja ylitasoitettiin, jonka jälkeen tehtiin maalaus tai tapetointi. Vanhat puulattiat hiottiin ja maalattiin. Keittiön ja sen viereisen huoneen väliseen kantavaan seinään tehtiin purku- ja tuentatyö, jolloin keittiön yhteyteen saatiin avattua uusi ruokasali. Vanhat keittiön kaapit säilytettiin, mutta mm. taso uusittiin ja tehtiin nykymääräysten mukaiset vesieritystyöt, sekä LVIS-työt. Keittiössä sijaitseva vanha puuhella kunnostettiin ja korjattiin toimintakuntoiseksi.
Keskikerroksesta yläkertaan vievät portaat uusittiin, portaiden alueelta tukirakenteet olivat päässeet lahoamaan ja ulkoseinältä löytyi vanhoja kosteusvaurioita. Alueella tehtiin tarvittavat korjaustyöt rakenteisiin, asennettiin uudet eristykset, levytykset ja tapetti, sekä puolipaneeli. Käytännössä alkuperäisestä portaikosta jäljelle jäi vain kaide, joka maalattiin ja asennettiin uudelleen. Punaiseksi maalatuille askelmille tuotiin valaistus tyylikkäästi portaiden sivusta uuden sormipaneelin takaa.
Yläkerta:
Yläkerrassa tehtiin uusia pohjaratkaisuja, työhuoneeseen tehtiin uusi kulkureitti ja kylpyhuonetta jatkettiin kodinhoitohuoneella ja niihin yhdistyvällä vaatehuoneella. Vaatehuoneen ja makuuhuoneen välistä kantavaa seinää purettiin niin, että siihen saatiin pariovet. Tällä kertaa asianmukainen tuenta tehtiin yläkautta talon yläpohjan rakenteita vahvistamalla. Yläpohjassa tehtiin urakan aikana myös mm. iv-töitä, tuentoja ja eristystyötä, kulku yläpohjaan tehtiin uuden porrasluukun kautta vaatehuoneesta.
Kylpyhuone, kodinhoitohuone ja vaatehuone tehtiin yläkertaan lähes koko talon sivun pituisena yhdistelmänä. Sinne on kaksi kulkureittiä molemmista päistä ja samalla kodinhoitohuoneesta yhteys parvekkeelle, joka myös kunnostettiin sisäremontin, ja myöhemmin tekemämme julkisivuremontin yhteydessä.
Muissa tiloissa yläkerrassa tehtiin pääosin pintaremonttia, mutta ennen pintoja myös rakenteissa oli korjattavaa. Esimerkiksi yläkerran hallin lattiaa piti purkaa ja rakentaa uudelleen. Päämakuuhuoneen kattoa piti suoristaa ja tukea yläpohjasta, kun se oli päässyt notkahtamaan, sekä laudoitetut ulkoseinät levytettiin, vahvistettiin lasikuitukankailla ja ylitasoitettiin. Samalla urakan aikana tehtiin paljon mm. vanhojen ovien ja ikkunoiden maalaus- ja kunnostustöitä, karmien korjausta, listoitusta ja paljon muuta pintatyötä.
Kellarikerros:
Kellarikerroksessa tehtiin mittava märkätilaremontti, sisältäen kylpyhuone-, sauna- ja pukutilan, sekä erillisen wc:n. Märkätilojen pohjatöissä vanhaa maa-ainesta kaivettiin lattiasta, ulkoiseinärakenteita korjattiin ja tehtiin asianmukaiset eristykset, tuuletukset ja kosteuden hallinta toimiviksi. Märkätiloissa toimittiin vesieristyssertifikaattien mukaisesti, huomioiden kohteen erityisvaatimukset. Muuten kellarikerroksessa tehtiin yleisiä pintatöitä, sinne vievän portaikon seinät ja lattiat maalattiin ja käytävän paneelikatto uusittiin.
LVIS-työt:
LVIS-tekniikan osalta uusittiin koko talon käyttövesi- ja viemäriputket, myös sähköt uusittiin kauttaaltaan remontin yhteydessä. Osa sähköistä tehtiin pintavedoin talon vanhaa tyyliä kunnioittaen. Ilmanvaihtoa parannettiin lisäämällä ulkoseiniin uusia tuloilmaventtiileitä. Märkätilojen Ilmanvaihtoa tehostettiin asentamalla huippuimuri.
Julkisivuremontti:
Ulkopuolella portaikot talon molemmin puolin uusittiin kestopuusta ja etupihan puolelle rakennettiin kokonaan uusi peltikatos, parveke rakennettiin uudestaan ja päälle tuli pergola, julkisivuremontissa irrotettiin seinien vanha irtoava maali mekaanisesti, jonka jälkeen pesu ja uusi maalipinta nosturityönä. Katolle asennettiin samalla jääesteet.
”Kokonaisuutena urakka oli suhteellisen vaativa toteutus, joka vaati ammattitaitoista reagoimista muuttuvaan korjaustarpeeseen sitä mukaa, kun uusia yllätyksiä rakenteista löytyi, huomioiden kuitenkin samalla uusien rakenteiden suunnitelmat ja tavoite kokonaisuudesta, jota asiakas oli työstänyt suunnittelijoiden kanssa.
Tässä urakassa suunnittelu oli tilattu suunnittelutoimisto Silvana Oy:ltä, joka hoiti suunnittelun mallikkaasti ja osallistui työhön pitkäjänteisesti koko urakan aikana. Tällaisessa urakassa on tärkeää, että yhteistyö sujuu urakoitsijoiden, suunnittelijoiden ja asiakkaan välillä jouhevasti niin, että kaikkien näkemystä kuullaan, mutta ammattilaisen mielipiteeseen luotetaan. Sanotaan, että suunnittelu luo työlle raamit, mutta myös kohde luo suunnittelulle raamit. Suunnittelun johdonmukaisuus tuo urakkaan tasapainoa, vaikka rakenteista yllätyksiä löytyisikin. Samalla, vanhan saneerauskohteen ollessa kyseessä, on hyvä varautua siihen, että budjetti elää sitä mukaa, kun uusia asioita ilmenee ja toteutustapoja päätetään.”